2. Hoe beweeg ik?
Nodig
- Fototoestel/smartphone
- Papier en potlood
- Tijdschriften, schaar, lijm, krijt en/of verfspullen (facultatief)
Maak ik een sprong, spring ik met een touwtje of schop ik tegen een voetbal?
Beweeg eens in ‘slow motion’. Welke stappen zet je, welke bewegingen maak je?
Kijk eerst naar
Eadweard Muybridge, Plaat 163, Man, Springen; staand verspringen (schoenen) | model is Percy C. Madeira (1862-1942) | De zwart-witte rasters die worden gebruikt om bewegingen te volgen, zijn hier zichtbaar
Aleksandr Deyneka, Goalkeeper | 1934 | Olieverf op doek | 119 x 352 cm | Tretjakovgalerij, Moskou

Zonder beweging geen sport!
Na kunstkijken zelf aan het werk
Misschien het allerleukst om in de gymzaal of buiten te doen: maak foto’s van elkaar terwijl je sport. Hang je aan de ringen? Maak je een enorme sprong, ben je aan het touwtjespringen of doe je de handstand? Houd je van streetdance? Neem de leukste foto als voorbeeld om jezelf sportief na te tekenen, te schilderen of te knippen en plakken met foto’s uit tijdschriften. Je hoeft er natuurlijk niet op te lijken. Het is geen foto, want die heb je al.
Tijd
Vooraf: het maken van foto’s kan tijdens de gymles, buiten of thuis. Omdat de meeste scholen geen mobiele telefoons toestaan, kan er misschien een uitzondering voor deze activiteit gemaakt worden, of maakt de leerkracht of andere begeleider de foto’s. Ook kunnen kinderen thuis de foto (laten) maken en deze printen of opsturen naar de leerkracht.
De activiteit zelf: 30 – 60 minuten, afhankelijk van het gekozen materiaal.
Extra
Een volgende keer kan er een achtergrond gemaakt worden door om de tekening heen te schilderen of door de tekening uit te knippen en op een gekleurde/geschilderde ondergrond te plakken.