5. Muziek of beeldende kunst? Werken op muziekpapier
Louise Bourgeois, Untitled, no. 17 of 220, from the series, the Insomnia Drawings, 1994 | Inkt op muziekpapier | 27 x 20,8 cm | © The Easton Foundation/VAGA at ARS, New York
Nodig
- Muziekpapier (of maak het zelf)
- Eventueel een liniaal als je zelf de lijnen trekt
- Potlood B5, (riet)pen met inkt, dunne stiften, (vul)pen, fijnschrijver
Kunnen schrijven is handig. Je kunt iets opschrijven om te onthouden of iets opschrijven dat je niet kunt zeggen. Dat kan niet alleen met woorden, maar ook met muziek. Voor muziek gebruik je geen letters, maar noten. Letters hebben een klank en muzieknoten hebben een precieze toon die je kunt horen. Musici kunnen muziek schrijven met een heleboel noten op speciaal papier. Moet je eens bekijken!
Beeldend kunstenaar Louise Bourgeois doet het net even anders. Geen muzikant die daar iets van kan maken! Zij vindt het tekenen van die noten en het oversteken van de notenbalken (zo heet zo’n regel met vijf lijntjes) leuk om te doen en het is mooi om naar te kijken. Het lijkt wel of ze erbij in slaap is gevallen… zzzzz.
Doen
- Bekijk een partituur (dat is een muziekstuk) om te zien hoe muziek geschreven wordt.
- Zet een muziekje op.
- Als je zelf de notenbalken tekent, kun je een liniaal gebruiken. Werk je met inkt, laat dan de lijnen eerst drogen.
- Terwijl je luistert, schrijf je muzieknoten op je muziekpapier.
- Net als Louise Bourgeois mag je helemaal je eigen gang gaan. Draai het papier ook gerust rond terwijl je noten schrijft.
- Lijkt jouw notentekening een beetje op de muziek die je hoorde?
- Je kunt ook geluidjes bij de noten schrijven, zoals pom, pom, pom, prrt, prrt, prrt, zzzzzzz. Dan kun je de ‘tekening’ ook nog laten horen